استفاده از خودرو در تشخیص بیماری راننده

 

چراغ های نشانگر یا سامانه های خودرویی به راننده نارسایی های فنی را اطلاع می دهند تا به سرعت شناسایی و اصلاح انجام گیرد و از سوی دیگر عادات رانندگی هر فرد قبل از هر پارامتری برملا کننده شخصیت اوست. بر این اساس مطالعاتی که اخیرا انجام شده نحوه ی رانندگی افراد حتی می تواند معرف علائم اولیه ناراحتی ها و نارسایی های عصبی مانند بیماری آلزایمر باشد.

 

این مطالعات تحت نظر یکی از اساتید دانشگاه مینه سوتای آمریکا و از بخش روانپزشکی انجام گرفت و دستاورد آن این بود که چگونه افرادی با زوال شناختی و ادراکی معمولی ( MCI ) می توانند قابلیت های حافظه ای و شناختی خود را که سرآغاز بیماری آلزایمر است با نحوه رانندگی متفاوت نشان دهند.

اگر چنین چیزی واقعیت داشته باشد ارائه دهندگان خدمات پزشکی می توانند با استفاده و به کارگیری اطلاعات به دست آمده از کامپیوتر خودروها، قبل از توسعه بیماری به آغاز آن پی برده تا بتوانند سریع تر و زودتر به معالجه آن بپردازند. تحقیقات انجام شده از نظر تئوری می تواند اتفاق بیفتد.

محققی به نام خانم سیلی Seelye و مولف همراه وی، از طریق پورت های تشخیصی که در خودروی آنها جاسازی شده بود به پیگیری رفتار 28 راننده با میانگین سنی 82 سال برای مدت 206 روز اقدام کردند. 7 تن از این شرکت کنندگان مبتلا به Mel یا زوال شناختی و ادراکی معمولی بودند و خانم سیلی دریافت که آن هفت نفر با تنظیم رانندگی در کاهش قابلیت های تقلیل یافته خود تلاش داشتند و زمان کمتری از رانندگی را در بزرگراه ها انجام داده و تردد بیشتر در خیابان ها و مسیرهای معمولی، ترجیح آنها محسوب می شد.

صرف زمان کمتر رانندگی در اتوبان توسط افراد مبتلا به MCI تقویت کننده این نظریه بوده که آنها برای انجام رانندگی ایمن تر، نوعی خود تنظیمی انجام میدهند. از دیگر یافته های تحقیق این بوده است که اشخاص مسافت کمتری را در طول روز طی کرده و این روند کاهشی به مرور زمان ادامه پیدا کرده و بیشتر می شود.

تیم محقیقان برای رسیدن به یک جمع بندی، شروع به جمع آوری اطلاعات به دست آمده از تعداد دفعات رانندگی شرکت کنندگان، میزان طول مسیر طی شده و مجموع زمانی که آنها در بزرگراه ها و اتوبان ها طی کرده اند و در نظر گرفتن تفاوت های زمانی و مسافتی بین آنها نمودند و برای این منظور از ابزار موجود در بازار و اتصال آنها به پورت عادت های رانندگی ما Our Driving Habits برای جمع آوری اطلاعات، استفاده کردند.

رانندگی یک فعالیت آگاهانه برحسب نیاز است البته براساس اظهار نظر خانم سیلی، ایشان توصیه می کند که در هر وضعیت پزشکی، عصبی وو ... که بر روی ادراک و شناخت تاثیرگذار باشد، مانند تفکیک توجه،حافظه یا زمان واکنش، از طریق اطلاعات به دست آمده از ( OBD (On Board Diagnostics مورد شناسایی قرار گیرد.

براساس مطالعات اولیه، انستیتوی ملی سلامت، بودجه ای را در اختیار خانم سیلی قرار داد تا وی طی مدت 4 سال مشاهدات خود را در مورد 130 شهروند سال خورده که در ابتدا هیچ گونه علائمی از جنون و زوال عقل نشان نمی دادند به صورت تحقیق جامعی آماده و ارائه کند.

در این تحقیق این امکان به وجود آمد که با استفاده از لباس های مخصوصی، وضعیت رانندگی شرکت کنندگان با هدف مشخص کردن اینکه چه رفتارهایی میتواند علائمی از زوال عقل و شروع آن باشند، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. وقتی داده های مربوط به نحوه رانندگی به موارد کاملا مشخصی مانند اطلاعات شخصی، پزشکی و خصوصی مرتبط و متصل شود، بنابراین تشخیص زود هنگام بیماری زوال مغز دور از انتظار نیست.

 

 

حال اگر خودروسازان به انتقال اطلاعات اقدام نموده یا شرکت های ارائه دهنده خدمات پزشکی و سلامتی به بازاریابی و فروش مانیتورهای OBD خود اقدام کنند، کلاهبرداران ممکن است توانایی جلوگیری یا رهگیری آنها را به راحتی به دست آورده که البته این ادعای آقای LEE Tien یکی از وکلای شرکت Electronic Forntier Foundation است. در پاسخ به چنین دیدگاهی باید گفت هنوز بدگمانی نسبت به چنین چیزی زود است و در حال حاضر این اطمینان داده شده که حداقل بعضی از افرادی که در معرض زوال عقل قرار دارند به طور طبیعی سعی می کنند خود را با شرایط جدید عقلی وفق داده و عادات رانندگی را با شرایط جدید هماهنگ نمایند و اینکه خودرو بتواند در تشخیص بیماری کمک کند، موضوع قابل تحسینی خواهد بود.

 

 

خودروی پیشگیری کننده نسل حاضر
حضور خودرو در نقش ابزار پزشکی، ایده جدیدی نیست، در سال 2011 شرکت خودروسازی فورد، صندلی راننده ویژه ای را به بازار ارائه داد که با برخورداری از 6 حسگر کنترل کننده عملکرد قلب، در پشتی آن نصب شده و قادر بود که میزان فشار خود بالا، بی نظمی در ضربان قلب و عملکرد آن و حتی وقوع حملات قلبی را تشخیص دهد. البته فورد قبل از آن که برنامه تولید جدی را برای آن تدارک ببیند از انجام چنین نظریه ایه منصرف و آن را متوقف کرد. زیرا ساعت های مچی هوشمندی به بازار عرضه شدند که می توانستند این کارها را انجام دهند.